Deliliğe Övgü
KarmaDrama
Keşke bu bir oyun olsaydı…
Erasmus’un ‘Deliliğe Övgü’ (özgün adıyla “Morias enkomion seu laus stultitiae”) kitabından oyunlaştırdığımız eserle günümüzün delirme eşiğine gelmiş dünyasına tiyatro sahnesinden bakıyoruz. 1500’lü yıllardan günümüze kalan Erasmus’un bu muhteşem eserindeki tespitlerin hâlâ değişmediğini gördükçe kendimizi hep bu cümleyi tekrarlarken bulduk; “Keşke bu bir oyun olsaydı…”
Sanatın ve sanatçının günümüzdeki kısılıp kaldığı, üretemediği, ürettiğini sergileyemediği tarif edilemez açmazı Erasmus’un sözleriyle seyirciye aktarmayı tercih ettik.
Yapıtını birkaç gün gibi kısacık bir sürede tamamlayan Erasmus, eserini yaratırken hiçbir kitaptan yararlanmamıştır. Erasmus’un canlılığını, geçerliliğini ve çekiciliğini günümüze kadar değişmeden koruyabilmiş gülmece türündeki yapıtına egemen olan iki temel görüş vardır. Birincisine göre gerçek bilgelik deliliktir. Öteki görüşe göre ise kendini bilge sanmak gerçek deliliktir. Yazınsal açıdan “Deliliğe Övgü”, Latin ozanı Horatius’un “Hakikati Gülerek Söylemek” ilkesinin belki de en yetkin örneğidir.
Pek çok insanın dünyadaki veya kapısının önündeki olanları soğuk bir camın ardınan bir oyun gibi izlediği şu günlerde, hakikatleri gülerek söyleyen “Delilik” belki de yanıbaşınızda bir yerlerdedir. Herhangi bir zamanda, herhangi bir şehirde… Kim bilir?
Yazan: Erasmus
Uyarlayan Ve Yönetenler: Damla Kılıçoğlu, A. Togay Kılıçoğlu
Oynayan: A. Togay Kılıçoğlu